Vásároljon "Koncert 33" ajándékutalványt 2 és 5.000 Ft értékben! Karácsony
Az utalványok bármelyik "Koncert33" hangversenyre beválthatók.

Keresés

A hangversenysorozat névadó szponzora az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

 

 

Támogatóink

NKA,

Danubius Hotels Group,

Kárpátia étterem

Servus Magazin

Fidelio

Vigh Andrea PDF Nyomtatás E-mail

Vígh AndreaLiszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2007-től tanszékvezető tanára. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el világszerte.

1993-tól 1996-ig állandó közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York - Carnegie Hall).

1994-ben a ZDF „Die Beste" című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

2004-ben, Magyarországnak az EU-hoz való csatlakozása alkalmából a Zeneakadémián rendezett fesztivál záróakkordjaként David Grimal, Adorján András, Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával" címmel. 2005-ben a Téli Ünnepi Estek keretében Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében, 2006-ban Vásáry Tamás dirigálása mellett Mozart fuvola-hárfaversenyét játszotta Drahos Béla partnereként a Magyar Rádió Zenekarának Mozart bérletében.

Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben rögzítette szólóestjét a tv2. 2006-ban a Hárfa sokszínűsége címmel a Duna televízió készített felvételt a hárfa történetéről Vigh Andreával Tokody Ilona, Szabadi Vilmos és Batta András közreműködésével. 2006-ban DVD felvételt készített a Hungaroton felkérésére Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.

A walesi, a gödöllői, a belgrádi, a szegedi és az arles-i nemzetközi hárfaversenyek zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

2008 őszén koncertet tartott a bécsi Hofburgban Szabadi Vilmos hegedűművésszel, a fesztivál 10. évfordulója alkalmából hangszerbemutató országos turnén vett részt és bérletsorozatot tartott a Zeneakadémián Tokody Ilona szoprán énekesnő és Szabadi Vilmos hegedűművész közreműködésével. 2009-ben a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Kalevi Kiviniemi finn orgonaművésszel tartott koncertet. 2010 tavaszán nagy sikerű japán turnén vett részt Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművésszel.

(Dr. hab.) Vigh Andrea 2001-ben habilitált, 2009-ben „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatot szerzett „summa cum laude” minősítéssel. 2010 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese. További információk a www.vighandrea.hu és a www.harpfestival.hu honlapokon.

 

Vigh Andrea

Szakmai életrajz

 

1962. december 23-án született Budapesten. Alsó fokú hárfaoktatás hiányában

10 éves korától zongorázni tanult. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte hárfatanulmányait 1977-ben Rohmann Henrik tanár úrnál, majd Mercz Nóra tanárnőnél. 1981-ben nyert felvételt a Zeneakadémiára, ahol Lubik Hedvig tanárnő irányítása mellett 1986-ban szerzett diplomát hárfaművész-tanári és zeneelmélet tanári szakon jeles minősítéssel. Kamarazene tanára a zeneakadémiai évei alatt Láng István tanár úr volt.

 

Tanári pályafutása, szakmai eredményei:

 

1986-ban szerzett diplomát hárfaművész-tanári és zeneelmélet tanári szakon jeles minősítéssel. A következő években tanított Budapesten a VII. kerületi és a dunaújvárosi zeneiskolában, majd két éven keresztül a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában.

1996-tól tanít a Zeneakadémián, 2007-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára.

(Dr. hab.) Vigh Andrea 2002-ben habilitált, 2009-ben „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatot szerzett „summa cum laude” minősítéssel. 2010 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatási rektor-helyettese.

 

Szólista pályafutása, szakmai eredményei:

 

Koncertek:

 

Első szólóestjét 1993 decemberében tartotta a Zeneakadémia Nagytermében, ahol több szólómű mellett két hárfaversenyt és Ravel: Bevezetés és Allegro c. művét adta elő kiváló közreműködőkkel (Perényi Miklós, Konrád György, Budapesti Vonósok ...). Azóta rendszeresen tart szólóestet a Zeneakadémia Nagytermében, és gyakran vendégszerepel szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt Magyarország és Európa, valamint Japán hangversenytermeiben.

Olyan zenekarok közreműködésével szólaltatott meg versenyműveket, mint a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, a MÁV Szimfonikus Zenekar, olyan kiváló művészek voltak a partnerei az elmúlt évek hangversenyein, mint Kocsis Zoltán, Eötvös Péter, Tokody Ilona, Gulyás Dénes, David Grimal, Marielle Nordmann, Lukács Ervin, Onczay Csaba, Perényi Miklós, Horgas Eszter, Szabadi Vilmos, Konrád György, a Bartók Vonósnégyes, az Amadinda Ütőegyüttes, Presser Gábor ...

1997. októberében zenekari szólóestet tartott, ahol három versenyművet adott elő, majd ugyanebben a hónapban Debussy Két táncát játszotta Kocsis Zoltán dirigálásával a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével, két alkalommal is a Zeneakadémia Nagytermében.

2001-ben közös hangversenyt tartott David Grimal francia hegedűművésszel a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében.

Többször szerepelt szólistaként különbözõ magyar intézetekben, koncertsorozatokon, ahol Magyarország mutatkozott be: pl. Frankfurt, Varsó, Prága ...

2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Kocsis Zoltán dirigálása mellett, majd 2004-ben, Magyarországnak az EU-hoz való csatlakozása alkalmából a Zeneakadémián rendezett fesztivál záróakkordjaként David Grimal, Adorján András, Perényi Miklós partnereként adott koncertet Kamarazene hárfával címmel. 2005-ben a Téli Ünnepi Estek keretében Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében, 2006-ban Vásáry Tamás dirigálása mellett Mozart fuvola hárfaversenyét játszotta Drahos Béla partnereként a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának Mozart bérletében. 2008 őszén koncertet tartott a bécsi Hofburgban Szabadi Vilmos hegedűművésszel, és a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál 10. évfordulója alkalmából hangszerbemutató országos turnén vett részt és bérletsorozatot tartott a Zeneakadémián Tokody Ilona szoprán énekesnő és Szabadi Vilmos hegedűművész közreműködésével. 2009. május 18-án a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott koncertet Kalevi Kiviniemi finn orgonaművésszel. 2010 márciusában japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2010-11-ben bérletsorozatot tart Budapesten, a Festetics Palotában.

Több bemutató is fűződik Vigh Andreához, neki ajánlott műveket Hollós Máté, Papp János, Mártha István, Vukán György, Tihanyi László, Sugár Miklós (szerzői lemezen is megjelentek).

 

Televízió, rádió felvételek

 

1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást a "Hárfaversenyek" lemeze jóvoltából, ahol Debussy Két táncát adta elő.

A magyar televízió portréfilmet készített róla 1995-ben, a Duna Televízióban a hárfa történetérõl tartott előadást 1997-ben, a Budapest TV-ben pedig 1999-ben egy órás élőadás főszereplője volt - „Tabuk nélkül” címmel. Rövidebb szólódarabokat gyakran játszik az MTV1, MTV2, tv2, RTL-Klub, Duna TV, Budapest TV és különböző kábeltelevíziók adásában. Játszott Eötvös Péter szerzői tv műsorán, valamint Boulez Improvizációk darabjának felvételén Eötvös Péter és az Amadinda Ütőegyüttes közreműködésével. 2000-ben rögzítette szólóestjét a tv2. 2006-ban a Hárfa sokszínűsége címmel a Duna televízió készített felvételt a hárfa történetéről Vigh Andreával Tokody Ilona, Szabadi Vilmos és Batta András közreműködésével.

Már zeneakadémiai tanulmányai alatt sikeres próbafelvételt készített a Magyar Rádióban, ahol azóta is évente ad szólóhangversenyt. A Magyar Rádió több szólóestjét is élőben közvetítette, illetve rögzítette. A Magyar Rádióban több "Z" felvétel örökíti meg játékát. Az elmúlt években többször volt a hét és a hónap muzsikusa.

„Önarckép zenével” címmel a Kossuth Rádióban készítettek egy órás műsort Vigh Andreával, melyet számos portréműsor követett.

 

Hanglemezfelvételek:

 

Tizenkét szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el világszerte.

Az igazán nagy lehetőséget szólista pályáján 1993-ban kapta, amikor a Capriccio német hanglemezkiadó felkérésére elkészítette első szólólemezét. A hanglemez nagy nemzetközi sikert jelentett számára, melyen hárfaversenyeket játszott a Budapesti Vonósok kíséretével. Ezt követően sorban kapta a szerződéseket a következő hanglemezek elkészítésére. Rendszeresen hirdették lemezeit a különböző műholdas csatornákon, bekerült több ország lemezküldő programjába. Az elmúlt években készített szólólemezei és hárfa versenyműveket tartalmazó felvételei mellett készített felvételeket Tokody Ilonával (szoprán), Gulyás Dénessel (tenor), Horgas Eszterrel (fuvola) és Szabadi Vilmossal (hegedű).

1998-ban a Rieder's Digest albumot jelentetett meg CD-n és kazettán egyaránt addigi felvételeiből, mely 3 CD-t tartalmazott: szóló, versenyművek és hárfás kamarazene.

2006-ban DVD felvételt készített a Hungaroton felkérésére Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.

2009-ben kamarazenei felvételeket készített a Hungarotonnál Szabadi Vilmossal és Onczay Csabával, 2010-ben régizene felvételt Németh Pállal.

Közreműködőként különböző szimfonikus zenekarok (pl. Budapesti Fesztiválzenekar), kamaraegyüttesek (pl. UMZE) számos lemezfelvételének közreműködője volt.

 

Zenekari pályafutása, szakmai eredményei:

 

Még tanulmányai befejezése előtt az MRT Szimfonikus Zenekarának gyakori kisegítője volt, de többször szerepelt az Állami Hangversenyzenekar és más zenekarok koncertjein, az Állami Operaház előadásán.

1988-ban sikeres próbajáték után a MÁV Szimfonikus Zenekar hárfása lett.

1993-tól 1996-ig állandó résztvevője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Részt vett a Berlinben és Lisszabonban tartott koncerteken,

a Salzburgi Ünnepi Játékokon, 1995-ben a világhírű Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken /Párizs, Carnegie Hall ... /.

 

Kamaramuzsikusi pályafutása, szakmai eredményei:

 

1993-ban kilenc fiatal muzsikussal megalakították a Forrás Kamarazenei Műhelyt, mellyel a következő években kiemelkedő sikereket értek el. Első hangversenyükön 1993. január 10-én Debussy Triószonátáját és Ravel Bevezetés és Allegro c. művét játszotta. Több kétszemélyes kamarazene estet adott (szólódarabokkal színesítve) a Zeneakadémia Nagytermében, valamint más magyar városokban, Európa számos országában és Japánban különböző partnerekkel: Tokody Ilonával, Gulyás Dénessel, Onczay Csabával, Horgas Eszterrel, Szabadi Vilmossal. Részt vett Kurtág György szerzői estjén Salzburgban Eötvös Péter vezetésével, továbbá az UMZE hangversenyein (pl. Franciaországban).

 

Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál,

részvétel nemzetközi versenyek zsűrijében

 

Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője. A fesztivált mára már a világ jelentős hárfafesztiváljai közé sorolják.

Az arles-i, a belgrádi, a szegedi, a gödöllői és a walesi hárfaversenyek zsűrijének tagja volt az elmúlt években.

 

 

Díjak és különböző testületekben betöltött tisztségei

 

2000-ben művészeti tevékenységéért Liszt-díjjal tüntették ki.

2007-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szenátusának póttagja, 2009-től teljes szavazati joggal rendelkező tagja. 2007-től a MAB (Magyar Akkreditációs Bizottság) művészeti bizottságának tagja, ahol 2010-ben tagságát meghosszabbították. 2007-től a ZETA (Zenetanárok Társasága) elnökségi tagja.

 

 

 

Kritikák ( Válogatás )

 

„Vigh Andrea káprázatos technikája és személyes kisugárzása meggyőződéssel állítom, jogosítvány egy világkarrierhez. ... „

                                                                                              Kerényi Mária - Új Magyarország, 1996. november 29.

 

 

„Vigh Andrea magabiztos technikával játszott ... A koncerten elhangzott tizenkét kompozíció stílusát és karakterét tekintve világosan elkülönült, de ugyanakkor a program szervesen koherensen épült fel...... Vigh Andrea koncertje - a Forrás-bérlet korábbi hangversenyeihez hasonlóan - a budapesti zenei élet egyéni hangvételű, oldott és derűs színfoltja volt.”                                               Retkes Attila - Magyar Hírlap, 1995. február 22.               

 

„Ha egyetlen szóval kellene jellemeznünk a magyar hárfaművésznő, Vigh Andrea játékát, azt mondanánk: költői! Mindenekelőtt dinamikus előadás, választékosan tagolt formálás, kitűnő agogikák tüntetik fel a legjobb fényben a tehetséges hárfaművésznőt...”  

                                               S.B. - Fonoforum 11/93 - Németország

 

 

„Szép, harmonikus produkciót nyújtott Debussy poétikus megszólaltatásával Vigh Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a művésznő repertoárjának a Két tánc beérett, finoman megmunkált darabja igazi ékszer”...

                           Kerényi Mária -  Új Magyarország, 1994. február 17.

 

 

„A hárfaverseny szólistája, Vigh Andrea, akinek köszönhetően az elmúlt években a hárfa újra autonóm koncerthangszerré emelkedett Magyarországon, meggyőző teljesítményt nyújtott.”

                                               Retkes Attila – Magyar Hírlap (2001. július 24.)

 

 

 

 

 

 

Bérlet

Reklám képSzabadon összeállíthatja bérleteit a „Koncert 33” hangversenyeiből – 4 hangverseny 20 % kedvezménnyel.
Bővebben: Jegyek, bérletek

A Zongora

Reklám képSzólójegyek vásárolhatók a 2018-as koncertekre, de kapható még néhány bérlet a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail-címen való foglalással is!

Kedvezmény

Reklám képValamennyi Hangszerek világa koncertünket ingyenessé tettük az MVM támogatásával!
Bővebben: Jegyek, bérletek